Din relation till smärta och trötthet

Har du långvariga problem med olika muskelsmärtor och trötthet? Förutom att jag kan hjälpa dig att slappna av och släppa på spänningar som tar energi genom sitt hållande och genom sin smärta, så finns två viktiga saker du kan göra för dig själv.

* Vila när du är trött

Att vila när du är trött är förmodligen mycket jobbigare än det låter. Att vila är att nämligen att sätta  gränser och att lyssna på sig själv. Vad händer i dig och omkring dig när du väljer en eftermiddag på soffan istället för att träna, åka och handla, träffa en vän, laga en middag, strunta i att städa? Förmodligen kommer protester både från dig själv och de människor du har omkring dig. Bara du kan känna hur mycket du behöver vila, ingen annan människa kan veta det. Att vila så mycket som du behöver kan vara nyckeln till en frisk kropp. Detta andrum är det enbart du själv som kan ge dig.

* Anpassa dig efter din smärta

Att du ska anpassa dig efter sin smärta låter väldigt tråkigt och begränsande, men kan ge dig positiva effekter längre fram. Smärta är kroppens sätt att säga till dig att din gräns är nådd. Sedan tänjer många människor så mycket de kan på den gränsen vilket kan leda till att kroppen börjar kompensera med andra muskler för att härda ut vilket i sig skapar nya spänningar och ny muskelsmärta. Mitt råd är att göra tvärtom. Börja  vila och göra väldigt lite aktiviter varje dag och se vad som händer med din smärta.På vilket sätt har jag så lite smärta som möjligt?  Genom att ta bort stress och belastning kommer förmodligen din smärta att minska och kroppen kommer få en chans att återhämta sig och läka.  Nyckeln blir att hålla dig på rätt sida om smärtgränsen. På sikt kan denna gräns flyttas framåt, men det viktiga för dig är att veta när  du gått över den och ska backa tillbaka.

Att vila och anpassa sig efter smärta kräver mod och det kommer att blottlägga dina egna och andras krav på dig. Denna process kan göra ont i själen och kan innebära ett bryskt uppvaknande till hur din verklighet egentligen ser ut. På sikt finns det mycket gott att se fram emot, t ex ett liv där du agerar utifrån vad du själv vill och känner för utifrån dina förutsättningar. Låter det inte härligt?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Current day month ye@r *